Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Goudse iconen: Promen

19/04/2022

In 2022 wordt gevierd dat #Gouda 750 jaar stadsrechten heeft. Een van de zichtbare uitingen van dit feest zijn de 50 Goudse Iconen. Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk uit het centrum van Gouda kreeg vijftig betonnen zusjes – gemaakt op ware grootte. Uiteenlopende groepen Gouwenaars, met verschillende achtergronden, beschilderden de beelden en bouwden zo samen aan een inclusieve stad. Elk beeld kreeg deze maand een eigen plekje in de stad Gouda, waardoor een wandel/fietsroute ontstaat. Het beeld van Promen vind je op de kruising Joubertstraat/Briandstraat. Vanaf april tot en met september 2022 kan iedereen deze tocht gaan maken en genieten van de 50 verschillende kunstwerken. Een kaart met alle iconen vind je op deze site: Garenspinnerij.

Eén van de beelden is beschilderd door enkele collega’s uit het Groen. Zij vertellen er zelf over in het een filmpje.  Leidinggevende Stacey vertelt: “Wat je ziet op ons beeld is eigenlijk wat onze medewerkers elke dag zien als ze aan het werk zijn; bovenaan zie je de lucht, de voet is groen en daartussen is een boom geschilderd met daaraan fruit en bloemen.” Meet lezen over het idee achter het Icoon van Promen? Klik: hier.

Na de afsluiting van de feestelijkheden kunnen de beelden worden geadopteerd. Het spreekt natuurlijk voor zich dat Promen dit beeld zal adopteren!

Meer weten over Gouda 750 jaar? Kijk op: https://gouda750.nl/.

Op de foto bij dit bericht: Johan Ooms (medewerker Groen) en burgemeester Pieter Verhoeve.

Click to listen highlighted text!