Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Promen helpt gemeente Gouda bij proef aanbieden menstruatieproducten

01/03/2022

De gemeente gaat gratis verzorgingsproducten aanbieden op een aantal uitgiftepunten in de stad. Het betreft een proef waar de gemeente eenmalig een bedrag voor heeft vrijgemaakt. Afhankelijk van de resultaten, zal in de loop van het jaar worden besloten of deze werkwijze wordt voortgezet.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat 1 op de 9 vrouwen wel eens te weinig geld heeft voor menstruatieproducten en dat dit leidt tot schaamte, afwezigheid op school en werk en mogelijk ook gezondheidsschade. Meer algemeen blijkt dat financieel kwetsbare inwoners soms moeite hebben om basale verzorgingsproducten aan te schaffen.

Het college van BenW start daarom een proef door uitgiftekasten te plaatsen op verschillende plekken in de stad. Onderzocht wordt op welke manier inwoners gesteund kunnen worden, die door armoede en schulden de meest basale verzorgingsproducten niet kunnen betalen. Er is veel schaamte over armoede en als dit gevolgen heeft voor persoonlijke verzorging al helemaal. Om die reden wil het college op een laagdrempelige manier iets bijdragen.

Wethouder Rogier Tetteroo (Werk & Inkomen) is blij met deze proef:

“Iedere inwoner zou over deze producten moeten kunnen beschikken, zodat zij ook goed kunnen meedoen in onze samenleving. Dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Alle kasten zijn door de medewerkers van Promen gemaakt en geplaatst. Ook verzorgen ze de bevoorrading.

Frank Rossel, algemeen directeur van Promen:

“We dragen graag bij aan deze proef. Het zou mooi zijn als op deze wijze de gevolgen van armoede kunnen worden verminderd.”

Locaties
De 1e kast is deze week geplaatst in het Nelson Mandelacentrum. De daarop volgende weken worden de kasten ook geplaatst bij buurtcentra De Walvis en Van Noord, de Chocoladefabriek en het Huis van de Stad. De producten worden wekelijks aangeboden tijdens de looptijd van de proef. Iemand die het nodig heeft, kan hier terecht tijdens openingstijden maar hoeft geen aanvraag in te dienen.

Andere activiteiten
Op dit moment is het al mogelijk voor jongeren om met het jeugdtegoed op de Rotterdampas verzorgingsproducten bij de Hema te kopen. Het jeugdtegoed wordt toegekend aan kinderen en jongeren tot 18 jaar in gezinnen met een laag inkomen. Verder zijn er enkele particuliere initiatieven en steunen de non-foodbank en de Voedselbank kwetsbare inwoners onder andere met de verstrekking van gezondheidsproducten.

Op de foto van links naar rechts: Mimoun Talbi (huismeester van het Nelson Mandela Centrum), Frank Rossel (algemeen directeur Promen) en Rogier Tetteroo (wethouder gemeente Gouda)

Bekijk hier het originele persbericht van de gemeente Gouda.

Click to listen highlighted text!