Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Promen verwarmt pand met aardwarmte

01/02/2023

Met onze nieuwe warmteopwekkings- en luchtbehandelingsinstallatie gaat Promen een groot gedeelte van het pand in Gouda verwarmen met aardwarmte. Door het gebruik van deze natuurlijke energiebron wordt Promen veel minder afhankelijk van gas, een groot voordeel in de huidige energiecrisis. Promen is een van de weinige bedrijven in Gouda die deze manier van energieopwekking gaat toepassen.

Gisteren hebben Rogier Tetteroo en Michel Klijmij – Van der Laan de nieuwe installatie in gebruik genomen. Rogier Tetteroo als voorzitter van het Bestuur van Promen en wethouder verantwoordelijk voor sociale zaken, en Michel Klijmij – Van der Laan als Gouds wethouder verantwoordelijk voor duurzaamheid.

De nieuwe installatie gaat ook zorgen voor een betere luchtbehandeling. Daarmee wordt de kans op besmettingen via de lucht, zoals bijvoorbeeld door het Coronavirus, aanzienlijk terug gedrongen.

Wethouder Rogier Tetteroo feliciteerde Promen met de nieuwe installatie: “Promen wil op het gebied van duurzaamheid haar bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Dit doet zij met deze nieuwe warmteopwekkingsinstallatie. Daarmee biedt Promen ook een goed en gezonder werkklimmaat voor haar medewerkers”

Wij hebben ook 1000 zonnepanelen op onze daken liggen en we zijn bezig over te stappen op elektrisch rijden met ons wagenpark. Daarmee houdt Promen rekening met de effecten van haar bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij.

Het installeren van een dergelijke installatie is een omvangrijke en ingewikkelde klus. In april 2022 is gestart met de 17 grondboringen. Een grote operatie waarbij het parkeerterrein in Gouda grotendeels open moest, maar door fasering toegankelijk is gebleven voor onze medewerkers en leveranciers. Ook zijn we er in geslaagd de productie door te laten gaan tijdens de vele werkzaamheden in het pand voor de luchtbehandeling. Gelukkig is door onderling begrip van de medewerkers van Promen en Oostrom alles in goede harmonie verlopen.

De planning was ambitieus. Door de huidige economische situatie liepen de levertijden van de installatie onderdelen enorm op. Het installatiebedrijf Oostrom heeft veel avond- en weekendwerk moeten verrichten. Hierdoor heeft Oostrom de uitloop van het project kunnen beperken en zijn we er in geslaagd om deze duurzame installatie afgelopen dinsdag in gebruik te nemen.

Click to listen highlighted text!