Ergonomie bij Groepsdetachering
15/04/2021Bij Groepsdetachering worden er op dit moment flinke stappen gezet op het gebied van ergonomie. Zo wordt er o.a. nieuw ergonomisch meubilair aangeschaft; goede stoelen, in hoogte verstelbare tafels en zit/sta-bureaus zodat mensen zelf kunnen bepalen in welke houding ze willen werken. Ook wordt er steeds meer gewerkt om zoveel mogelijk materialen op hoogte te brengen, zodat er minder gebukt en getild hoeft te worden.
Johnson
Een goed voorbeeld daarvan is te zien bij Johnson. Daar worden oude heftafels vervangen door elektrische. Ook komt er periodiek een ergotherapeut langs met tips en tricks hoe er beter gewerkt kan worden. In samenwerking met Johnson en de ergotherapeut is een nieuwe productielijn opgezet. Deze productielijn is erop ingericht om overbelasting van medewerkers te voorkomen. Zo is deze nieuwe lijn voorzien van een mechanische vacuümheffer die met één hand bediend kan worden. Hiermee is het mogelijk om twee dozen van negen kilo met één druk op de knop op te tillen. Dit systeem wordt door Johnson beschikbaar gesteld en Promen zorgt voor de aankoop van het ergonomische meubilair en andere kleinere ergonomische hulpmiddelen, zoals de anti-vermoeidheidsmatten.
Anti-vermoeidheidsmatten
Deze matten zijn bedoeld voor medewerkers die lang op één plek moeten staan, bij Johnson, maar ook bijvoorbeeld op de houtafdeling van Promen. Lang staan op een vlakke, betonnen ondergrond, achter een machine met beperkte bewegingsruimte, zorgt voor vermoeidheidsklachten in de benen. De anti-vermoeidheidsmat is een verende, rubberen mat die ervoor zorgt dat als je stilstaat, je voeten en enkels toch steeds moeten zoeken naar balans. Dit gaat onbewust en ongemerkt wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor je benen minder vermoeid raken. In het begin is het voor de medewerker even wennen en zal het juist wat vermoeiender aanvoelen, maar het went gauw en de betere werkhouding geeft op de langere termijn minder klachten. Op dit moment heeft Promen vijf matten in gebruik op de houtafdeling, negen bij Johnson en twee op iedere locatie van PostNL.
Exo-skeletten
Daarnaast is Promen in samenwerking bezig met Leavo bezig met een proef met exo-skeletten. Zo’n skelet werkt mechanisch op veerspanning, dus zonder accu of batterij. Het helpt bij het corrigeren van de houding en ondersteunt bij bukken en tillen voor 5-10%. Dat lijkt weinig, maar is toch merkbaar. Een sterkere ondersteuning zou ervoor kunnen zorgen dat de rugspieren juist zouden verslappen, terwijl de drager nu net even dat welkome steuntje in de rug krijgt met als resultaat dat je het fysiek zware werk tot op hogere leeftijd kan volhouden.
Er wordt juist bij PostNL getest met het skelet omdat daar de postkarren niet op hoogte gebracht kunnen worden en er veel gebukt en getild moet worden. Het skelet wordt door een aantal vaste testpersonen gedragen. Tot dusver zijn de reacties positief: “je merkt pas wat je mist, als je ‘m niet meer draagt!”.