Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Praktijkverklaringen geven Eefje & Fianne de erkenning die ze verdienen

29/04/2021

Ambitie hebben ze, deze dames van 20. Eefje en Fianne Vermeulen komen uit Schoonhoven waar ze bij hun ouders Peter en Jeanette wonen. De twee hebben nog drie oudere broers en zussen. Sinds een tijdje werken ze als thuishulp bij Vierstroom Hulp Thuis. Ze doen het huishouden bij cliënten thuis, maken een praatje met ze en helpen waar nodig. Om dat werk te doen is geen officieel mbo diploma nodig. Wel vaardigheden. Je moet dus goed zijn in wat je doet en dat kun je leren in de leerroute die nodig is om een praktijkverklaring te halen. Dat is een erkenning voor mensen die wel willen en kunnen werken, maar het lastig vinden om regulier onderwijs te volgen. Daarom volgen ze praktijkonderwijs, gewoon op de werkvloer. Zo zijn Eefje en Fianne nog beter geworden in hun werk, zijn ze bovendien een stuk zelfverzekerder en hebben ze een verklaring op zak waarmee ze altijd kunnen werken en doorgroeien. Uit handen van hun jobcoach Marion Kwinkelenberg (Promen) en werkgever Aafke Slagter (Vierstroom Hulp Thuis) ontvingen zij de allereerste praktijkverklaringen van de regio Midden-Holland. Op diezelfde dag werden er op andere plekken nog vijf uitgereikt. Een mijlpaal.

“Helpen om kousen aan te doen en ogen druppelen is iets wat ik hierna nog wel zou willen leren”, antwoordt Eefje enthousiast op de vraag wat ze nu gaat doen. Zij en haar tweelingzus zijn zo blij met de praktijkverklaring Dienstverlening & Zorg mbo niveau 1 dat ze de smaak te pakken hebben. Eerst maar eens genieten van dit moment, al zegt deze reactie genoeg om te zien wat aandacht en erkenning kan doen met iemand.

Werkgever Vierstroom Hulp Thuis
“Hun werk is zo waardevol. Dit werk gaat verder dan schoonmaken alleen”, drukt werkgever Aafke ons op het hart. “Ook sociale activiteiten zoals een praatje maken horen erbij. Vaak met ouderen, maar er komen steeds meer jongere mensen bij. Er is een flink tekort aan medewerkers, dus mensen als Eefje en Fianne hebben we hard nodig. We zijn zo dankbaar dat zij via Promen bij ons zijn gekomen. Zonder Marion (jobcoach bij Promen, red.) was dat nooit gebeurd. En als je ziet hoe goed ze het doen en hoe ze gegroeid zijn de afgelopen tijd, dan gun ik iedereen die thuishulp nodig heeft een Eefje of Fianne.”

Ontwikkelbedrijven, overheid en onderwijs
De praktijkverklaringen zijn onderdeel van WSP Midden-Holland dat oplossingen biedt om meer mensen aan het werk te helpen. Voor de eerste reeks praktijkverklaringen hebben Promen, mboRijnland, Wellantcollege en de vier gemeenten de handen ineen geslagen om dit samen te bereiken. Algemeen directeur van Promen Frank Rossel vindt het belangrijk dat “werkgevers hiermee duidelijk maken wat hun kandidaten goed kunnen en zo erkenning krijgen.” Wethouder Rogier Tetteroo van gemeente Gouda sluit zich aan bij Frank en voegt er nog aan toe dat “de combinatie  van leren en werken perfect past bij deze kandidaten. De kans op blijvend werk wordt hiermee vergroot.” De betrokken onderwijsinstellingen zijn blij met de ontwikkeling dat er in de zogenoemde driehoekcombinatie ontwikkelbedrijf, overheid en onderwijs samengewerkt wordt. “Vijf werknemers hebben hierdoor een praktijkverklaring gekregen”, aldus Klaske Apperloo, directeur College Start-up mboRijnland. “Voor deze medewerkers een mijlpaal. Een leven-lang-leren is voor iedereen. Het maakt weer eens duidelijk dat we alleen vanuit een samenwerking als partners de echte mooie resultaten voor elkaar krijgen.” Ook Frans van Rongen ziet hiermee dat het principe van leven-lang-ontwikkelen steeds meer vorm krijgt. Een speerpunt op het Wellantcollege waar hij directeur is: “De deelnemers die een praktijkverklaring krijgen zijn daar het bewijs van. Trots zijn we op ze en de bescheiden rol die we als Wellantcollege daarin konden spelen. Alle deelnemers van harte gefeliciteerd!”

Meer kans op werk
Iedere werkgever in de gemeenten Waddinxveen, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Gouda kan zich aanmelden als zij aan de slag willen m

et praktijkverklaringen. WSP Midden-Holland organiseert regelmatig workshops om ondernemers hier meer over te vertellen. Goed om te weten is dat de praktijkscholen van De Goudse Waarden, het Segment en VSO de Ark ook met deze vorm van leren in de praktijk werken. Ben je zelf een medewerker zonder diploma en wil je ook een praktijkverklaring halen? Laat je werkgever dit stuk lezen. De subsidies die er zijn om meer mensen aan het werk te krijgen, maken het naast het mensgerichte aspect en de slimme zet ook financieel aantrekkelijk.

Click to listen highlighted text!